Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni.
Telepítsünk Windows XP-t OS X Tiger mellé, BootCamp nélkül - 1. rész
Dátum: 2008.04.14 21:00:00 | Írta: J.o.k.e.r | Forrás: Katt ide! | Rovat: OS X

Az Apple a tavalyi év folyamán elérhetővé tett egy rendkívül hasznos kis alkalmazást, amelynek segítségével a Maces felhasználók számára megnyílt a lehetőség, hogy kedvenc gépükön az OS X mellé egy Windows XP operációsrendszert is feltehessenek, amelyen a nélkülözhetetlen Windows-os programjaikat futtathatják. Igen ám, de az Apple tavaly december 31-étől elvette a BootCamp-et a Tiger-es felhasználóktól, mondván, ha kell a BootCamp, akkor tessék megvenni az új operációsrendszert, a Leopardot.

Tavaly december 31. óta nem telepíthető Tigeres rendszerre a BootCamp, de szerencsére más megoldás is van, ha XP-t akarunk varázsolni Tiger-es Macünkre. A BootCamp eddig tulajdonképpen annyiban volt szükséges a folyamathoz, hogy segítségével egyszerűen létre tudtuk hozni XP-s partíciónkat, de nélküle is van alternatív megoldás.

Az első megoldás azért is problémás, mert Leopard telepítőlemez szükséges hozzá, természetesen legális változat. A Tiger telepítője azért nem jó, mert nem lehet vele átméretezni a meglévő OS X partíciót úgy, hogy ne történjen adatvesztés. Amennyiben ez megvan, akkor még érdemes beszerezni az XP-hez szükséges drivereket, ezek az alábbi helyről tölthetőek le, nem illegális a letöltésük. De ha már egyszer van Leopard telepítőlemezünk is, akkor arról is könnyedén feltehetjük a drivereket. Ehhez csak be kell helyezni a Leopard telepítőjét az XP install után.

Amennyiben ez a két feltétel adott, el is kezdhetjük az XP telepítését, persze először a meglévő HFS meghajtónkat kell átméretezni a Leopard telepítő segítségével.

Helyezzük be a Leopard telepítőlemezt, majd a gép bekapcsolásakor nyomjuk le az ALT billentyűt és tartsuk is lenyomva, míg be nem jön a startup ablak, amely az alábbi képen látható.

Ha ez megvan, akkor válasszuk ki a Mac OS X leopard Install Disc-et, majd indítsuk el. Türelmesen várjuk meg, míg a telepítő betöltődik, majd ha bejött a kezdőablak, a felső menüsorból válasszuk ki a Disk Utility segédprogramot.

A disk utility elérhetősége.

A programban kattintsunk a merevlemezre, majd a jobb oldali ablakban a Partition fülre. A partition fülön látunk egy OS X partíciót. A keret jobb alsó sarkát „fogjuk meg „ az egérrel és húzzuk felfelé: ekkor elkezd változni a partíció mérete. Érdemes legalább 5-8 GB szabad helyet hagyni az OS X számára. Az XP partíciónak adjunk minimum 10 GB-nyi helyet.

Ha az átméretezés megvan, akkor nyomjuk meg a Partition gombot, ezután alul találunk egy plusz és egy mínusz jelet.

A partíció átméretezése.

Kattintsunk a plusz jelre, hiszen ezzel hozhatunk létre új partíciót. A partíciót a párbeszédablakban nevezzük el XP-nek, majd a fájlrendszert állítsuk MS-DOS Fat típusra és nyomjuk meg a Partition gombot. Ha ezzel megvagyunk, érdemes az OS X partíciót kijelölni, átkattintani a First Aid fülre és végezni egy Verify Permissions ellenőrzést. Ha minden rendben van, lépjünk ki a telepítőből és indítsuk újra a gépet.

A windows telepítő kiválasztva, csak el kell indítani.

Újraindításnál vegyük ki az OS X Leopard telepítőjét, mikor a lemez jön ki, akkor tartsuk lenyomva az ALT gombot, hogy ne induljon el az OS X. Helyezzük be az XP SP2 telepítőt, majd indítsuk el. Ezután már telepíthetjük az XP-t, természetesen a telepítés folyamán a partíciót - teljes formázással - formázzuk NTFS-re, majd a telepítés végén használjuk a letöltött meghajtóprogramokat a rendszer „feldriverezéséhez".


A következő felvonásban egy másik módszert is ismertetünk, ami főként azon felhasználók számára lesz hasznos, akik nem rendelkeznek OS X Leopard telepítőlemezzel.

(A képek minőségéért sorry, nem volt jó partner a MacBook kijelzője így estefelé.)Hozzászólok!
On-line olvasók: 3 fő;

fórum Valid XHTML 1.0 Transitional apple.linkek.hu Valid CSS! Magyar Honlap Linkek