Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni.
Tetris a Terminálban
Dátum: 2009.01.03 16:00:00 | Írta: J.o.k.e.r | Forrás: Katt ide! | Rovat: OS X

A Terminál sok-sok érdekesség forrása lehet az OS X rendszerekben, de sokan misztikus dologként tekintenek rá, pedig egyáltalán nem az.

A Tetris előcsalogatásához az első lépés az, hogy nyitunk egy új Terminal ablakot. A Terminal segédprogram az Applications könyvtáron belül, a Utilities könyvtárban foglal helyet. Indítsuk el! Az, hogy milyen shell-t használunk, teljesen mindegy, működni fog a tipp.

Tetris egyszerűen a Terminálból. Linuxon is működik, ahol van Emacs.

A Terminal ablakba írjuk be, hogy emacs, majd nyomjunk entert. Ahogy bejött az Emacs, nyomjuk le, majd engedjük fel az Escape gombot, majd írjunk be egy x-et. Alul ekkor az M-x feliratot látjuk a kurzor előtt. Írjuk be, hogy tetris, majd ezek után el is kezdhetünk játszani. Ha jobban szeretjük a parancssoros megoldást, vagy a fenti leírás nem működik, akkor a terminál ablakba írjuk, vagy másoljuk be az alábbi sort:

emacs -q --no-splash -f tetris

Ezzel a megoldással azonnal indul a tetris. A játék után egy highscore lista készül az elért pontszámról, amely a /tmp könyvtárban található. Az emacs-ból való kilépéshez először Control-X, majd Control-C billentyűkombinációt kell lenyomni.

Hasznos kis program, ha unatkozunk a munkahelyen. ;)


Hozzászólok!
On-line olvasók: 3 fő;

fórum Valid XHTML 1.0 Transitional apple.linkek.hu Valid CSS! Magyar Honlap Linkek